Månad: mars 2022

Bygg

7 praktiska verktyg som är bra att ha för hemmafix

Om man är hemmafixare kan det innebära många saker. Kanske har man ansvaret för att se till att ingenting går sönder där hemma, och att laga saker om det faktiskt går sönder. Kanske har man ansvar för bilarna, att byta däck, reparera skador eller ta dem till service och besiktningar. Kanske bor man i hus och har som ansvar att bygga ett nytt staket, ett nytt gästhus eller en ny altan?

Oavsett vilken typ av hemmafixare man är behöver man alltid ha en bra arsenal av verktyg att arbeta med. Här snackar vi allt från skruvstäd, till fälgkors, hammare, slipmaskiner, sågar, momentnyckel, och mycket, mycket mer. I många fall kan man hyra verktygen man behöver för vissa projekt, men det finns en uppsättning verktyg som kan vara bra att ha hemma för framtida projekt. Verktyg som man behöver ha i sin standarduppsättning i hemmet, som är bra för mängder av olika saker, vare sig det handlar om att bygga, mecka eller laga saker. Här kan du läsa vidare för att ta del av våra tips på 7 praktiska verktyg som är bra att ha för just hemmafix.

  1. Hammare och spik

Behöver vi verkligen säga mer än så? Utan hammare och spik kommer man inte långt, speciellt om man sysslar med hemmafix i form av att bygga eller laga saker. Det här är verkligen grundstenarna för hemmafixarens verktygslåda.

  1. Skruvdragare

Precis som med hammare och spik är det väsentligt att ha en skruvdragare där hemma. För alla typer av arbeten egentligen. Det finns otroligt mycket att göra med en skruvdragare, allt från att bygga saker, till att sätt ihop möbler, hänga tavlor eller bara dra ut skruvar från väggar eller möbler.

  1. Domkraft och fälgkors

Om man är en sådan hemmafixare som har ansvar över bilarna i hemmet kan det vara bra att investera i en höglyftande domkraft för att lättare kunna byta däck, se över reparationer eller utföra andra arbeten på bilarna. Här finns det dessutom mängder av andra verktyg som kan vara bra att ha, men generellt sätt så är domkraft och fälgkors en bra början för att åtminstone kunna byta däcken på egen hand.

  1. Rengöring

Sysslar ni mycket med hemmabygge? Då vet ni nog hur otroligt smutsigt och dammigt det kan bli av alla sågspån och material. Införskaffa en industridammsugare och kanske till och med ultraljudstvättar för att kunna rengöra både verktygen och lokalen samtidigt.

  1. Svets 

För vissa typer av arbeten behöver man svetsa. Då kan det vara en bra grej att redan äga en svets hemma, för att slippa köra iväg till andra platser för att hyra eller låna svetsar av andra. Kom ihåg att tänka på säkerheten och alltid använda svetshjälmar vid hantering av svetsar.

  1. Såg av olika slag

Sågar är ytterligare en av grundstenarna i hemmafixarens arsenal. Sågar kommer i otroligt många former och modeller, som bandsågar, metallbandsåg, vanliga sågar eller speciella sågar som är gjorda för att såga i speciella material. Det kanske inte är väsentligt att införskaffa alla typer av sågar, men en vanlig såg och en bandsåg som kan skära mer precisa snitt kan vara bra att ha.

  1. Tillbehör

Sist men inte minst på listan – tillbehör! Man kommer inte långt utan tillbehör när det handlar om att bygga och mecka. Här snackar vi såklart om tumstockar, måttband, skyddsutrustning, spik, skruvar… Ja, allt som man behöver som man kanske tar för givet. Det är speciellt viktigt med skyddsutrustning så att man kan arbeta utan att skada sig själv, andra eller huset. Säkerheten kommer alltid först – till och med för hemmafixare.…

Bygg

6 tips till dig som ska byta ditt tak

6 tips till dig som ska byta ditt tak

 

Att byta tak är något som behöver göras förr eller senare för alla som bor i hus. Det kan handla om en enklare renovering, eller ett större arbete där hela taket byts ut samtidigt. Det finns många faktorer att tänka på när man ska byta tak. Ska man byta tak själv eller anlita ett proffs? Vilket material ska taket ha? Vilken årstid är optimal för att byta tak? Vi har sammanställt en lista på 6 tips som kan vara bra att tänka på när man ska byta tak.

 

  1. Håll koll på NÄR taket ska bytas

 

Hur vet man om taket behöver bytas ut? Jo, genom att besiktiga taket med jämna mellanrum. I nya hus kanske behovet inte finns än, men i lite äldre bostäder kan det vara en bra idé att se över taket någon gång per år för att veta hur dess skick är. Ett tips är att anlita en takläggare som besiktigar taket, samt ger en offert på vad som behöver göras – om något behöver göras. Viktigt att tänka på är att man i många fall bara behöver anlita takläggare uppsala, inte byta ut det helt.

 

  1. Hitta ett tak som matchar huset

 

Idag finns det många olika typer av tak att välja mellan. Det finns olika material, olika färger och olika sorter. Att tänka på när man ska byta tak är att välja ett material och en sort som passar bra ihop med huset. Rimligtvis kan man välja samma sort av tak man hade från början, eller ta ut svängarna och välja något nytt – men då är det viktigt att den nya sorten inte är allt för olik husets “identitet”, då det kan komma att se väldigt konstigt ut.

 

  1. Byta tak själv eller anlita takläggare

 

Har man förkunskaperna och tidigare genomfört renoveringar, eller till och med bytt tak själv, kan det gå hur bra som helst att byta tak själv. Men vid minsta osäkerhet är det alltid bäst att anlita en takläggare stockholm. Professionella takläggare arbetar med rätt material, rätt kompetens och enorm skicklighet – och ger dessutom en offert på arbetet i förväg.

 

  1. Anlita en pålitlig takläggare

 

Om man valt att anlita någon annan för jobbet bör man se till att det är en pålitlig takläggare som har rätt kompetens för jobbet. Skulle man råka hamna i händerna på en fuskbyggare kan det kosta skjortan att reda ut röran. Se till att anlita en takläggare som har bra omdömen och som vet hur jobbet ska göras – på riktigt.

 

  1. Byta tak kostnad och budget?

 

Det är dyrt att byta tak. Även om du får en rimlig offert kan saker gå fel, vilket kan leda till extra kostnader för dina fel. Planera alltid ut en budget för arbetet från början och stäm av med din takläggare att budgeten kommer att hållas. För er som genomför arbetet själva kan ni försöka se till att ni håller budgeten och inte hamnar i en ekonomisk knipa på grund av slarvfel eller felberäkningar.

 

  1. Fråga din takläggare om garanti

 

Det ska vara en självklarhet för takläggare Stockholm att erbjuda garanti – ifall något går fel. Se till att alltid få en garanti på arbetet från takläggaren som genomfört jobbet. Många firmor erbjuder, som standard upp till tio års garanti för sitt arbete – men vissa gör det tyvärr inte. Här cirklar vi tillbaka till tips nummer 4 – välj takläggare med omsorg och se till att det är en pålitlig firma som erbjuder garanti.

 

Takläggning i Stockholm

 

Behöver du hjälp med takläggning Stockholm? Anlita en takläggare i Stockholm som kan ge en tydlig offert, en bra garanti och som dessutom genomför jobbet med noggrannhet och precision.

 …