Hus & Hem

Bättre WiFi hemma

Bättre WiFi hemma

Hur många gånger har du inte svurit över att WiFi-signalen nästan försvinner när du går ut i köket och hur många gånger har tonåringen inte skrikit från sitt rum på övervåningen att nu är uppkopplingen skitdålig igen? Du kan vara lugn. Det finns lösningar.

Det finns många faktorer som spelar roll när det gäller den trådlösa uppkopplingen. Bor du i ett hyreshus, kan det generera i både sämre hastighet och sämre räckvidd. Sedan har vi själva hemmet. Består dina väggar och tak av mycket betong, påverkar det naturligtvis också täckningen, men det finns lösningar för att få snabbare WiFi hemma.

Placera routern centralt

Det första du bör göra är att placera routern centralt i hemmet. Oftast hamnar den i närheten av fiberuttaget, vilket i de flesta fall brukar vara intill en yttervägg. Köp en längre nätverkskabel. Med hjälp av den får du möjlighet att flytta routern.

  1. Dra bara ut strömkabeln från routern.
  2. Dra sedan ut kabeln som sitter i WAN-porten.
  3. Ersätt den gamla kabeln från fiberuttaget med den långa nätverkskabeln och koppla sedan in den andra änden i routerns WAN-port och det är klart!

Accesspunkter

För det andra kan du placera ut accesspunkter för att exempelvis få bättre wifi utomhus. Detta kan närmast liknas med en antenn som skickar ut WiFi- signalen. Placera den var som helst i hemmet och koppla ihop den med routern med en kabel. Är du trött på att se alla kablar i huset, kan du köpa kabelkanaler som snabbt och enkelt döljer alltihop. Dessa finns dessutom i varierande färger så du kan lätt matcha dem med din befintliga inredning.

Den stora fördelen med accesspunkter är att du bibehåller hastigheten, däremot kan det bli långa kabeldragningar om du till exempel vill förbättra täckningen i källaren eller tvättstugan.

Repeater

Har du däremot tröttnat på kablar och kabelkanaler, så kan du välja en repeater i stället. Den tar emot och skickar vidare trådlösa signaler. Den förstärker alltså inte signalen utan fungerar lite mer som en minirouter. En bra hållregel är att placera den mitt emellan routern och där du vill ha WiFi.

Försök se till att vägen mellan routern och repeatern är så fri som möjligt så inte signalen blockeras i onödan. Fördelarna med en repeater är kanske framför allt att den är enkel att få i gång, är trådlös och tar minimalt med plats. Dessutom är det också en relativt billig lösning.

Mesch-nätverk

En fjärde lösning är att installera ett mesh-nätverk som bas när du ska installera nätverk hemma. Det kan enklast förklaras med att ett flertal småroutrar fördelade i hemmet, kopplas samman till ett stort nätverk. Detta ger både snabbare hastighet och stabilare uppkoppling. Det här är nog den bästa lösningen för ditt hem, då du kan koppla det helt trådlöst och du behöver ingen router. Det ger en bra täckning i hela hemmet och det går att bygga ut vid behov. En nackdel är att du kan tappa i hastighet om du väljer att köra det helt trådlöst. Sedan är det heller inte lika snällt mot plånboken. Ett mesh-nätverk är mer en investering än en billig lösning och installeras av de flesta it-tekniker.

Vanliga misstag

Upplever du att täckningen är bättre men att ditt internet fortfarande är långsamt trots att du redan följt ovanstående råd, kan det bero på andra misstag. En nätverkstekniker kan lätt hjälpa dig komma till rätta med dom flesta problemen enkelt.

  • Du använder gammal utrustning. Även om din dator är sprillans ny, kan det bli problem om din router har några år nacken. Den klarar då inte av att sända i tillräckligt hög hastighet, så försök uppgradera din utrustning. Har du Mac kan det vara lämpligt att leta efter en bra macsupport.
  • Du använder fel frekvensband. Här kan återigen en gammal router vara boven i dramat för en gammal router som enbart sänder på 2,4 GHz har färre nätverk att koppla upp sig mot.
  • Du använder inga kablar. Om du kör allting trådlöst så ökar belastningen på det trådlösa nätverket. Om du däremot har möjlighet att koppla den stationära datorn eller teven direkt till routern med nätverkskabel, så frigör du kapacitet till de övriga trådlösa enheterna.
  • Se över ditt internetabonnemang. Du behöver kanske helt enkelt en högre hastighet än vad du idag betalar för.