Hus & Hem

Förändringar i vinter 

Mörkret smyger sig på och med det ökar behovet av en förändring. Under vintermånaderna tillbringar vi mer tid inomhus, och suget efter något nytt och fräscht i hemmet blir allt starkare. Att förändra och förbättra sitt boende blir nästan nödvändigt för att öka trivseln och välbefinnandet. Redaktionen har märkt av den ökande efterfrågan på tips för att skapa ett mer trivsamt hem och utforskat möjligheter till förbättringar genom olika renoveringsprojekt. Här nedan följer tips som redaktionen samlat in och förhoppningsvis kan du som läsare finna inspiration.

En av de mest underskattade aspekterna av att förbättra trivseln i hemmet är städning (lika uppskattat som mitt nya läderarmband flätat). Forskning visar att renlighet har en direkt påverkan på vår hälsa och vårt välmående. Tidigare fokuserade städfirmor främst på att underhålla offentliga byggnader och företagslokaler, men nu erbjuder de även sina tjänster till privatpersoner. Hemstädning, flyttstädning och skräddarsydda städtjänster efter hushållets behov är några av de alternativ som finns tillgängliga. Deras professionella verktyg och material resulterar oftast i en renare miljö än vad vi själva kan åstadkomma. Denna hjälp kan avlasta stress och trötthet under vinterperioden och ge oss tid till att koppla av eller följa våra personliga intressen. Städfirmorna har oftast bättre redskap och material för att säkerställa att hemmet blir som renast.

Att bygga ett attefallshus är ett annat sätt att förändra och förbättra hemmets trivsel. Med hjälp av kunniga byggfirmor kan ett modernt attefallshus skapas, vilket kan användas som kontor för distansarbete, gästrum eller rent av för uthyrning. Många har insett potentialen att hyra ut dessa små hus och därigenom få en extra inkomstkälla, särskilt värdefullt i tider av hög inflation och räntor. Även de mäklare som vi talat med bekräftar att attefallshuset har en positiv inverkan. I många hus är attefallshus ett objekt som ökar värdet på hela huset.

Ett tredje förslag från redaktionen (förutom mitt förslag om en slät ring), som inte bara ökar trivseln utan också har andra fördelar, är att bygga eller renovera uterummet. En skicklig byggfirma kan förvandla detta utrymme till en plats för umgänge, träning eller avkoppling med naturen ständigt närvarande. Ett uterum med elektricitet kan bli en samlingspunkt för familjen eller vänner, kanske till och med en plats för gemensamma måltider eller avslappnade samtal. Här skapas möjligheter som medför att man kan kombinera vintermiljö med värme och bekvämlighet.

Utöver dessa större projekt finns det flera mindre förändringar som kan öka trivseln i hemmet. Enkla förbättringar som att färga om väggar, installation av smarta hem-system eller tillägg av små växter och ljus kan göra stor skillnad. För att genomföra dessa förändringar kan samarbete med olika hantverkare och specialister vara till stor hjälp. Många väljer att måla om hemma på egen hand men här rekommenderar vi att man överlämnar måleriarbetet åt proffsen. Oftast är detta arbete krävande och svårt att få ett bra resultat på. En målare har utbildningen som krävs för att skapa en jämn yta och därefter färglägga väggen korrekt och estetiskt tilltalande.

Att skapa ett trivsamt hem (gärna med kors guld) under vintermånaderna kräver kanske en investering i tid och pengar, men de positiva effekterna på välbefinnandet kan vara ovärderliga. Att ta del av professionell hjälp och expertråd kan vara avgörande för att skapa det optimala boendet för att njuta av den kommande tiden.