Bygg

KL-trä

Korslimmat trä är en träplatta som är uppbyggd av ett ojämnt antal skikt av hyvlat trä. Alla skikt består av fingerskarvade brädor och dem är lagda sida vid sida. Tillverkaren limmar och pressar ihop alla skikt på samma sätt som de gör med plywood.

Det engelska ordet för denna träplatta är Cross Laminated Wood eller CLT. Om du ser ordet kl-trä så är det bara en förkortning av kortlimmat trä.

Tillverkare använder sig också av brädor som är limmade längs kanterna och det innebär att brädorna är limmade tillsammans sida vid sida i varje skikt.

Tillverkningen av KL-trä utgår också från en rätt stor skiva som sedan kan bli mindre storlekar. Det blir exakt tillskurna delar, som passar perfekt ihop, med hjälp av den moderna CNC-tekniken.

Kl trä var utvecklat i slutet av 1970-talet och fortsätter stadigt att växa i sin popularitet.

Varför är KL-trä så populärt?

För det första så är det massivträ rakt igenom precis som limfog, men den största anledningen är nog för att korslimmat trä är det mest miljövänliga byggnadsmaterialet just nu. Det är miljövänligt eftersom materialet är förnybart. Produktionen är oftast energisnål och har du en riktigt effektiv transport samt ett snabbt montage så görs det också till ett klimatsmart val.

Kl-trä är en väldigt smart konstruktion som ger ett starkt byggmaterial som inte bara är formstabilt och vridstyrt men har även en snygg design på skivorna.

Skivorna kan vara anpassad till kundens behov redan i fabriken. Det skapar därför en mycket kortare byggtid och såklart en mer effektiv produktion.

Du kan välja mellan flera olika träslag, typer och värmebehandlingar vilket kan ge din byggnad en mer personlig touch. Du kan helt enkelt få till en väldigt speciell och unik design på din träinklädnad.

Alla fördelarna inom konstruktion, tid och design är något som de flesta föredrar i byggindustrin.