Hus & Hem, Skönhet

Vad är Omega-3 bra för?

Vad är Omega-3 bra för?


Den mänskliga kroppen behöver många varierade näringsämnen för att fungera och må bra. Ofta pratas det i folkmun och kostrådgivning om “motorn” i oss, och hur denna maskin behöver sitt bränsle för att kunna aktiveras på rätt sätt. Den bildliga beskrivningen slutar inte i jämförelsen med en slags inre kraft som genererar vår energi – idag vet vi att vår föda spelar avgörande roll för vår hälsa – både direkt i stunden och över våra liv.

 

Varför behöver kroppen Omega-3?

Den mänskliga kroppen är på många sätt ett underverk, med massor av system som arbetar både beroende och oberoende av varandra. Gemensamt är att alla våra organ, celler och funktioner behöver energi för att fungera. Utan dessa mikroämnen, vitaminer, mineraler och näringsfaktorer blir vår hälsa lidande, med många hälsoproblem som följd. Vad en rik och hälsofrämjande kost bör bestå av tvistas det självfallet mycket om, och genom åren ser vi olika typer av dieter och trender som kommer och går. Inte sällan är dessa backade av olika typer av studier – mer eller mindre vetenskapligt bevisade – i värsta fall med diverse otydliga intressen som arbetar i kulisserna. Det kan dessutom i vetenskaplig mening vara tvetydigt vad som är bevis och empiriskt försvarbart, när något så varierande och unikt som individ, hälsa och livsstil ska mätas.

 

Trots detta finns några stadigt stående pelare inom modern näringsvetenskap. Dessa stapelvaror har fördelaktiga effekter som visat sig om och om igen, och vars positiva inverkan på våra liv är svår att förneka. Två exempel på sådana ämnen är Omega 3 och 6, två olika familjer av fleromättade fetter. Av naturen är fleromättade fetter livsnödvändiga ämnen som vi inte kan producera själva – vi måste få i oss dem via föda eller kosttillskott.
Själva grunden i de olika familjerna är så kallade moderfettsyror, alfa-linolensyra för omega-3 och linolsyra för omega-6 respektive. Det är medellånga fettsyror (som också delvis kan omvandlas till långa fettsyror i våra kroppar), varav de vanligaste bär förkortningen EPA, DHA och arakidonsyra.

Förkortningar och syror kan upplevas som överkurs när man söker efter ett enkelt och smidigt kosttillskott för hälsans skull. Självklart är det inte något som gemene konsument behöver känna till – men har du någon gång funderat på varför omega-3 och omega-6 är så populära tillskott?

En bokstavligt talat livsviktig uppgift för dessa fettsyror är att bygga, underhålla och reparera cellerna i våra kroppar. Tänk på dem som kritiska byggmaterial i en ständigt pågående husrenovering. Utöver dessa basala funktioner spelar båda fetterna en roll i att reglera blodtryck, immunförsvarets styrka och arbetet i våra njurar. För individer med högt blodtryck kan omega-3 och omega-6 vara extra viktigt, då det reducerar blodets levringsförmåga och därmed risken för akuta problem som blodproppar. Faktum är att en större tillgänglighet av fleromättade fetter i maten (i kombination med ett minskat intag av mättade fetter), tvärtemot vad många kan tro, bidrar till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar överlag.

Hur viktigt är omega-3 för barn?

Särskilt viktigt blir omega-3 och omega-6 för de allra minsta, speciellt när våra barn genomgår kraftiga utvecklingsstadier så som fosterstadiet och småbarnsstadiet. Omega3 och D-vitamin är alltså en bra ide att äta eftersom maten är så begränsad i dessa åldrar, och kroppen dessutom begränsad eller ingen förmåga att producera dessa ämnen är det starkt rekommenderat att modern själv har ett intag under graviditeten, och att barnet får tillgång till omega-3 och omega-6 i unga år. På så sätt stöttas barnets utveckling. Om barnet istället lider av omega 3-brist uppstår istället det motsatta scenariot – barnets utveckling rubbas och får inte chans att följa sin naturliga process.

Samma princip gäller också för brist av omega-6, då båda behövs i jämlik grad för att barnet ska må och växa som bäst. Det finns också vetenskapliga studier som pekar på omega-3 och omega-6 som viktiga ämnen för vår kognitiva förmåga, alltså vår tankeverksamhet, uppmärksamhet och fokus. Ett tillskott kan alltså i förlängningen tänkas ha en stärkande effekt på studier och arbete, såväl i skolan för barnen som på arbetet för de vuxna.

 

Det är med andra ord en god idé att förse hela familjen med omega-3 och omega-6, men att ta några extra steg för att se till att barnen är de som främst får i sig är extra klokt.
Ironiskt nog hittar vi extra höga halter av nyttiga omega-3 och omega-6 i sådant som kanske inte alltid tilltalar små barn i matväg – fet fisk, alger, valnötter, raps- och solrosolja, sesamfrön och liknande. Petiga barn och ungdomar kan vara svårövertalade om de inte redan gillar till exempel fisk, och det är inte varje hushåll som följer en noggrant kontrollerad och varierad diet (även om många av oss försöker). Ännu svårare blir tillgång på omega-3 och omega-6 för veganer, särskilt då vissa kosttillskott kan innehålla direkta källor (eller mer eller mindre transparent listade spårämnen av) animalier.
Vi rekommenderar därför kosttillskott av omega-3 och omega-6, som ett enkelt och smidigt sätt att säkra intaget – dessutom är det både behagligare och godare än en munfull av fiskolja (särskilt för de små), som den inte helt optimala traditionen bjuder på. Med ett rikligt och kvalitetssäkrat kosttillskott får du inte bara en perfekt balans av omega-3 och omega-6 i varje dos, utan även antioxidanter och andra hjälpsamma mikroämnen. Tacksamt existerar idag också helt veganska varianter, så att du som följer en vegansk kosthållning (och därmed bör tänka lite extra på att konsumera en varierad kost) också kan bidra av de fleromättade fettsyrornas många hälsofördelar.

 

Finns det omega-3 och omega-6 för djur?

Absolut! Behovet (eller fördelarna) av fleromättade fettsyror är ingenting unikt för människan, och tillskott fungerar lika bra för att göra våra husdjur lite hälsosammare varje dag. Essentiella fettsyror har dessutom flera bonusar för djuren, då det stärker huden och aktivt motverkar problem med klåda, känsliga tassar och matt päls med mjällbildning. Oljorna har samma stärkande effekt på hjärta och blodkärl, vilket gör dem ännu viktigare för hundar och katter som är väldigt aktiva, eller för till exempel hundar som är arbetande bruksdjur. Med hälsosammare hjärta får djuret bättre kardiovaskulär aktivitet, och kommer att leva ett piggare, mer berikande liv. Dessutom kan du ringla oljan över djurens vanliga mat för en härlig smakförstärkare! Tänk däremot på att köpa speciellt anpassad omega-3 och omega-6 för djur, då denna kommer i just flytande form och är betydligt enklare att servera dem, samtidigt som den också är anpassad för djurens specialbehov.

Omega 3, vätskeersättning och liknande produkter finns ofta att köpa i dom flesta matbutiker, samt på nätet, så det borde inte vara svårt att hitta.